767 Institut za razvoj obrazovanja - Kako povećati broj međunarodnih studenata u Hrvatskoj?
 

Kako povećati broj međunarodnih studenata u Hrvatskoj?

Zagreb, 20.12.2011.

Pokrenut je nacionalni portal o studiranju u Hrvatskoj za međunarodne studente

Institut za razvoj obrazovanja, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa i Agencijom za mobilnost i programe Europske unije, ima zadovoljstvo najaviti pokretanje nacionalnog internetskog portala Study in Croatia (www.studyincroatia.hr). Portal je pokrenut povodom ovogodišnjeg ulaska Hrvatske u Program za cjeloživotno učenje i program Mladi na djelu Europske komisije, a namijenjen je međunarodnim studentima koji žele doći i studirati u Hrvatskoj. Portal sadrži opsežne informacije o hrvatskom sustavu visokog obrazovanja, postupku prijave na visoka učilišta, administrativnim procedurama za međunarodne studente te studentskom životu i programima razmjene.

U akademskoj godini 2011./2012. visoka učilišta u Hrvatskoj očekuju dolazak više od 500 stranih studenata (uglavnom u okviru programa ERASMUS) što predstavlja oko 0,3% studentske populacije u Hrvatskoj. No, u usporedbi s europskim prosjekom ovaj je broj ipak nizak - udio stranih studenata u ukupnoj studentskoj populaciji Europske unije iznosi 6,7%.

Kako bi se postigao strateški cilj povećanja međunarodne dolazne i odlazne mobilnosti u visokom obrazovanju, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa osnovalo je u lipnju 2009. godine radnu skupinu za uklanjanje prepreka i jačanje međunarodne mobilnosti u sustavu obrazovanja, koja je razvila Akcijski plan za razdoblje 2010-2012 (dostupan ovdje: http://public.mzos.hr/Default.aspx?sec=2497). Portal Study in Croatia je pokrenut kao jedna od mjera akcijskog plana s ciljem predstavljanja mogućnosti studiranja u Hrvatskoj za međunarodne studente.

Više pročitajte u priopćenju.

Ispis   Pošalji link

Priprema i polaganje TOEFL i GMAT testa
Strateski plan 2013-2015