70 Institut za razvoj obrazovanja - TOEIC
 

TOEIC

O TOEIC-u

TOEIC (Test of English for International Communication) je standardizirani test koji mjeri vještine razumijevanja, pisanja i čitanja poslovnog engleskog jezika.

TOEIC je jedna od najpouzdanijih metoda provjere znanja poslovnog engleskog jezika u svijetu koju je 1979. godine razvila organizacija ETS (Educational Testing Service), vodeći svjetski psihometrijski centar s bazom u SAD-u, međunarodno priznat zbog pouzdanosti i kvalitete svojih jezičnih testova kao što su TOEFL, TOEIC i TFI, prijemnih ispita na području visokog obrazovanja kao što je GRE, te testova kojima se dobivaju profesionalne kvalifikacije. S osobljem od 26.000 profesionalaca, ETS je predan zadovoljavanju potreba u obrazovanju pojedinaca, edukatora, kompanija i tijela vlasti u više od 180 zemalja svijeta.

Tko koristi TOEIC?

TOEIC je postao standard provjere engleskog jezika u globalnom poslovnom svijetu što potvrđuje podatak da TOEIC godišnje polaže više od 4 milijuna osoba u više od 60 zemalja svijeta. TOEIC redovno koristi više od 200 sveučilišta, veleučilišta i poslovnih škola diljem svijeta, više od 2.000 europskih kompanija i korporacija i više od 8.000 međunarodnih kompanija.

Obrazovne institucije (poslovne škole, sveučilišta, tehnički fakulteti)

 • kako bi olakšale prijelaz svojih studenata na tržište rada (studenti polažu TOEIC prije dodjeljivanja diplome) 
 • kao prijemni ispit 
 • tijekom školovanja kao dio nastavnog plana

Škole stranih jezika

 • prilikom upisa novih kandidata. Na temelju TOEIC rezultata se radi raspodjela polaznika po grupama (početni, srednji ili napredni stupanj znanja jezika) 
 • kao mjerilo napretka polaznika: testiranjem 2 puta godišnje, na početku i na kraju jezičnog tečaja, može se utvrditi napredak polaznika 
 • kao mjerilo kvalitete tečajeva: učestalim testiranjem polaznika kroz godinu, škole dobivaju uvid u kvalitetu svojih tečajeva 
 • za motiviranje polaznika: TOEIC rezultati mogu poslužiti kao motivacija polaznicima za uspješnije svladavanje jezika.

Privatni sektor i državne institucije
TOEIC je opći standard koji pomaže u usklađivanju jezične politike multinacionalnih kompanija i državnih institucija

 • TOEIC se koristi u upravljanju ljudskim resursima: 
  • prilikom zapošljavanja i promaknuća zaposlenika 
  • za određivanje jezičnog stupnja za određena radna mjesta 
  • za edukaciju i profesionalno usavršavanje (stručni treninzi zaposlenika, radni zadaci u inozemstvu, jezično usavršavanje) 
  • za evaluaciju napretka zaposlenika koji pohađaju jezične tečajeve (testiranjem na početku i na kraju jezičnog tečaja) 
  • za evaluaciju jezičnih programa koje pohađaju zaposlenici tvrtke ili državne institucije (testiranjem na početku i na kraju jezičnog tečaja) 
 • neke od kompanija koje koriste TOEIC su: Coca Cola Company, Renault, PSA Peugeot Citroen, Unilever, Swiss Air, Johnson & Johnson, Kraft Foods International, Colgate Palmolive, International Monetary Fund, KPMG, PricewaterhouseCoopers, The World Bank i mnoge druge.

Pojedinci
Rezultat TOEIC-a u životopisu znači više od tradicionalno ocijenjenih vještina čitanja, pisanja i govora (aktivno-pasivno/odlično-dobro-slabo), stoga osobe koje traže posao, studenti i poslijediplomanti mogu potvrditi i dokazati svoje poznavanje engleskog polaganjem TOEIC-a.

Opis testa

 • TOEIC se piše na papiru, a polaganje traje 2 sata.
 • Sastoji se od dva dijela: "Listening comprehension" (slušanje) i "Reading" (čitanje) te 200 pitanja utemeljenih na stvarnim poslovnim situacijama (sastanci, putovanja, telefonski razgovori, itd.).

Primjere zadataka TOEIC-a potražite na službenim internetskim stranicama.

Priprema za polaganje

IRO omogućuje pripremu za uspješno polaganje TOEIC testa kroz pripremne materijale (knjige i multimediju) na posudbu.  

Ukoliko želite besplatno provjeriti Vaše trenutno znanje engleskog jezika, posjetite internetsku stranicu http://www.test-my-english.com.

Valjanost rezultata
TOEIC rezultati traju koliko i jezična kompetencija pojedinca: uglavnom se radi o periodu od 2 godine. Stoga je poželjno polagati test svake 2 godine, kako biste imali vjerodostojan pokazatelj znanja jezika.

Kontakti

Institut za razvoj obrazovanja
iro@iro.hr 
Trg Nikole Zrinskog 9/I, 10000 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4817-195; +385 (0)1 4555-151
Faks: +385 (0)1 4555-150

Ispis